29.9.2013

Tuominopsasiipi - Satyrium pruni

Tuominopsasiipi - Satyrium pruni

Satyrium pruni
7/2013 Lohja
Koko: 25-36 mm

Tuominopsasiipi on kaunis perhonen, joka saattaa muistuttaa aluksi jalavanopsasiipeä (S. w-album), mutta tuominopsasiivellä on siiven alapuolella selkeämpi oranssi reunavyö ja mustat täplät. Myöskään valkoinen viiru ei tee selkeää w-kuviota niinkuin jalavanopsasiivellä. Tuominopsasiipi on niinikään Suomessa harvinainen ja löytämistä vaikeuttaa sekin, että nopsasiipien tapaan se viihtyy puiden latvuksissa.
Ollessani Ranskassa perhosia kuvaamassa, huomasin odottamatta jonkin vähän erilaisen perhosen lennähtävän puiden varjojen lomasta. Onnekseni näin mihin se pysähtyi ja kerkisin ottaa kaksi kuvaa kaukaa ennenkuin se lehahti takaisin puiden korkeuksiin. Kuvat olivat hyvin kehnot, mutta pystyin juuri ja juuri tunnistamaan niistä tuominopsasiiven, joka oli minulle silloin uusi laji. Yritin monta kertaa väijyä samoilla apajilla perhosen näkemisen toivossa, koska ajattelin, ettei tuota harvinaisuutta olisi helppo enää Suomesta löytää. Harmikseni en koskaan saanut uutta tilaisuutta kunnon kuviin.
Palattuani Suomeen menin pian ensimmäiselle perhosretkelle tuttuun paikkaan. Ei aikaakaan kun silmäni kiinnittyivät rauhallisesti ruokailevaan, komeaan tuominopsasiipeen. Siinä se nyt sitten kuitenkin oli! Eikä tarvinnut kovin kauan Suomesta etsiä. Seuraavaa tapaamista saikin odottaa sitten viisi vuotta.

6/2021 Tohmajärvi

Satyrium pruni
6/2018 Viro

7/2022 Rila, Bulgaria

7/2022 Rila, Bulgaria

7/2022 Rila, Bulgaria

Satyrium pruni
6/2018 Viro

6/2018 Viro

6/2018 Viro

7/2022 Lohja

7/2022 Lohja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti