4.2.2016

Peltovirnaperhonen - Leptidea juvernica

Peltovirnaperhonen - Leptidea juvernica

8/2015 Järvenpää
Koko: 36-44
Peltovirnaperhonen on vähän hankalampi tapaus. Siitä käytetään myös nimeä tummavirnaperhonen, joka erotettiin virnaperhosesta (L. sinapis) omaksi lajikseen vuonna 1988. Ja vuonna 2011 myöskin tummavirnaperhonen (L. reali) jaettiin kahdeksi lajiksi, joilla ei edes ole ulkoisia eroja vaan alueellisia. Näistä viimeksimainituista L. juvernica, eli peltovirnaperhonen on tavattu Suomesta uutena tulokkaana 2000-luvulta lähtien.

Peltovirnaperhonen on ulkoisesti lähes identtinen meillä yleisemmän virnaperhosen kanssa, ja vaikean määrityksensä vuoksi saattaa olla luultua yleisempi maassamme. Peltovirnaperhosen sanotaan lentävän vahvemmin kuin kömpelön oloisesti lepatteleva virnaperhonen. Myöskin sen etusiipien etureuna on suorempi kuin virnaperhosella. Kumpikaan laji ei lepää siivet auki, mutta etusiipien yläpuolella oleva kärkitäplä antaa vielä yhden tuntomerkin. Peltovirnaperhosella täplän yläosa työntyy enempi kohti tyveä, kun taas virnaperhosella täplä vetäytyy kohti siiven kärkeä. Koiraalla täplät näkyvät selvemmin, ja pakkaa sekoitta sekin, että naaraiden eri sukupolvilla täplien tummuus vaihtelee.
Suhtaudun varauksella ulkoisin perustein tehtyihin lajimäärityksiin ja paremman varmuuden voi saada vain koiraan genitaaleja tutkimalla.

1.6. 2014 Lohja

1.6. 2014 Lohja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti