4.7.2016

Haapaperhonen - Limenitis populi

Haapaperhonen - Limenitis populi
Koiras. 7/2017 Kuopio
Koko: 69-90 mm
Haapaperhonen on todella komea ja kookas perhonen. Se on jokseenkin harvinainen ja löytyy varmemmin Kaakkois- ja Itä-Suomesta. Perhonen elää haapaa kasvavissa metsiköissä ja sen voi tavata metsätieltä imemässä kosteutta heinäkuussa. Haapaperhonen ei niinkään vieraile kukilla, vaan sitä kiinnostaa enempi ulosteet ym. raadot. Siksi sen voi monesti kohdata yllättäen etsimättäkin kun perhonen tuleekin itse ihmisen luokse, vaikkapa hikisten sukkien houkuttelemana!

Haapaperhosen pienempi sukulainen, kuusamaperhonen (L. camilla), on Suomessa hyvin harvinainen uustulokas. Molemmilla on siipien alapuolella kauniin oranssi väri. Päältäpäin haapaperhosen saattaa sekoittaa vastaavissa ympäristöissä viihtyviin, myöskin suurikokoisiin häiveperhosiin. Haapaperhonen ei kuitenkaan häivähdä sinistä hohdetta.

Kohtasin haapaperhosen odottamatta eräällä perhosretkellä, jolloin kiikarissa oli aivan toinen laji. Ajoin hiekkatietä pitkin ja olin juuri saapumassa paikalle, johon olin aikeissa jättää auton. Kun parkkipaikalta lähti lentoon suuri ja tumma perhonen, tiesin heti mistä lajista on kyse. Onneksi kamera oli takapenkillä valmiudessa. Pysäköin auton pikavauhtia ja säntäsin perhosen perään. Muutaman kerran se pysähtyi vielä vähän kostealle hiekkatielle ja kerkisin nappaamaan muutamat kuvat tuoreesta koiraasta.
Upeata oranssia siipien alapintaa pääsin kuvaamaan vasta seuraavana vuonna paikalla, jolla olin ennenkin perhosta etsinyt, mutta silloin turhaan. Nyt lajilla tuntui olevan hyvä vuosi. Kun olin saanut muistikortille riittävästi kuvia yhdestä koiraasta, lähdin ajamaan kotia kohti. Seuraavan mutkan takana parin sadan metrin päässä parveili jo kolmekin koirasta. Naaraat tuntuvat ilmaantuvan vähän myöhemmin ja sellainenkin olisi joskus mukava nähdä.

Koiras. 6/2018 Viro

Koiras. 6/2021 Kuopio

Koiras. 6/2023 Etelä-Viro

Koiras. 7/2017 Kuopio

Koiras imemässä mineraaleja juolukkasinisiipien kanssa. 7/2017 Kuopio

Koiras. 6/2021 Kuopio

Koiras ja kaksi juolukkasinisiipeä. 7/2017 Kuopio

Koiras ja kaksi juolukkasinisiipeä. 7/2017 Kuopio

Koiraat. 6/2018 Viro

Koiras. 6/2018 Viro

Koiras. 6/2018 Viro

Koiras. 6/2019 Viro

Autotiellä oleminen koituu kohtaloksi monelle perhoselle. 6/2018 Viro

Haapaperhosen tyypillistä käyttäytymistä. 6/2018 Viro

 

Koiras. 6/2021 Kuopio

Koiras. 6/2016 Kouvola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti